0

Ghid de nutritie vegana

Ghid de nutritie vegana. Toată lumea care mănâncă o dietă în mare parte sau în întregime vegană ar trebui să învețe elementele de bază ale nutriției vegane. Principalele capcane ale unei diete pe bază de plante sunt suficient de ușor de evitat, odată ce ați aflat ce substanțe nutritive prezintă un interes special pentru vegani.

A deveni vegan sau a face doar câțiva pași în această direcție poate aduce beneficii importante pentru sănătate. Dietele construite în principal pe plante sunt asociate cu niveluri mai scăzute de colesterol și cu un risc redus de diabet de tip 2. Alimentele vegetale conțin, de asemenea, compuși cu proprietăți anti-cancer. Unii oameni consideră că înlocuirea cărnii, a produselor lactate și a ouălor cu alimente vegane ambalate în fibre îi ajută și pe aceștia să scape de greutate.

Pur și simplu consumul unei varietăți de alimente vegetale întregi împreună cu grăsimi sănătoase vă poate crește șansele de a evita bolile cronice. Dar satisfacerea necesităților de nutrienți pe o dietă vegană necesită puțină atenție suplimentară. Acest articol evidențiază principalele lucruri de reținut pentru a asigura o nutriție adecvată pe o dietă vegană sau aproape vegană. Nimic prezentat aici nu este atât de dificil, doar că nu este tocmai intuitiv.

Trecerea la o dietă vegană înseamnă găsirea de noi modalități de a satisface nevoile unor nutrienți. Dar, odată ce ați învățat elementele de bază ale planificării sensibile a meniului, urmarea unei diete vegane sănătoase devine a doua natură.

Recomandări privind consumul de nutrienți pentru vegani
Indiferent dacă sunteți sau nu vegan, este înțelept să mâncați o mare varietate de legume, cereale integrale, fasole, nuci și semințe.

Dar chiar și după ce ați făcut din aceste alimente sănătoase baza dietei dvs., este cu siguranță posibil să vă lipsiți unul sau mai mulți nutrienți. Nutrienții care necesită o atenție suplimentară din partea veganilor sunt:

proteină
calciu
fier
zinc
vitamina A
grăsimi omega-3
vitamina B12
vitamina D
iod
Într-o dietă occidentală, mulți dintre nutrienții de mai sus sunt de obicei asociați cu alimentele de origine animală. Dar veganii nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece totul, cu excepția B12 și a vitaminei D, se găsește cu ușurință și în alimentele vegane. Mai târziu, în acest articol, voi prezenta cum să vă satisfaceți nevoile de B12 și D într-o dietă vegană.

Proteină
Este posibil să fi auzit că veganii nu se confruntă cu niciun risc de deficit de proteine, atâta timp cât mănâncă suficiente calorii și aleg alimente vegetale întregi. Totuși, nu este chiar adevărat. Deși nu vedem niciodată vegani cu deficit evident de proteine, nu înseamnă că toți veganii consumă proteine ​​în cantități optime. Starea proteinelor marginale sau suboptime poate afecta sănătatea afectând sănătatea oaselor și forța musculară. Este deosebit de important să includeți leguminoase în dieta dvs. pentru a asigura cantități adecvate de aminoacizi. Acestea sunt elementele de bază ale proteinelor și unele dintre ele, aminoacizii esențiali, trebuie să provină din alimente. Dietele vegane care nu includ leguminoase (acest grup alimentar include fasole, alimente din soia și arahide) ar putea să nu respecte un anumit aminoacid esențial numit lizină.

Două porții pe zi de leguminoase vă vor oferi probabil suficientă lizină, dar trei porții oferă o marjă suplimentară de siguranță. Persoanele în vârstă sau oricine urmează o dietă de slăbit ar putea dori să urmărească și mai multe dintre aceste alimente.

Cum să mănânci mai multe leguminoase bogate în proteine
Două sau trei porții zilnice de leguminoase pot suna mult, dar dimensiunile de servire a acestor alimente sunt surprinzător de mici. Oricare dintre următoarele contează ca porție de leguminoase:

½ cană fasole uscată sau linte fierte
½ cană de tofu sau tempeh
3 uncii de carne vegetală
1 cană de lapte de soia sau lapte din proteine ​​de mazăre (dar nu și alte lapte de plante, deoarece majoritatea sunt prea sărace în proteine)
¼ cană de arahide sau nuci de soia
2 linguri de unt de arahide
Chiar dacă unele dintre aceste alimente sunt relativ noi în dieta ta, creșterea aportului tău de leguminoase este ușoară. Iată câteva exemple de elemente de meniu familiare care conțin leguminoase.

Sandvișuri cu unt de arahide și jeleu (sau felii de banane)
Tofu amestecat
Tofu copt
Burgeri vegetarieni
Hummus se înfășoară
Supă de linte
Legume cu sos de arahide
Salate aruncate acoperite cu nuci de soia
Burritos de fasole
Cereale cu lapte de soia
Taco-uri cu „carne de vită măcinată” vegetală
Fier și Zinc
Cerealele integrale și fasolea sunt bogate în fier, iar multe alte alimente vegane oferă și acest mineral. Dar fierul din alimentele vegetale este legat de compușii numiți fitați, care inhibă absorbția acestuia. Din fericire, este ușor să contracarezi efectele fitaților asupra absorbției fierului. Prăjirea nucilor și semințelor și a încolțirii boabelor ajută la îmbunătățirea disponibilității fierului. Dar, de departe, vitamina C oferă cel mai eficient mod de a spori absorbția fierului. Atunci când este consumată în același timp cu alimentele bogate în fier, vitamina C rupe legătura dintre fier și fitat, sporind astfel măsurabil absorbția.

Pentru a vă satisface nevoile de fier, veganul se străduiește să mănânce o mulțime de fasole, cereale integrale și îmbogățite, legume verzi cu frunze și fructe uscate și să adăugați alimente bogate în vitamina C la cât mai multe mese. Sursele bogate de vitamina C includ citrice și sucuri, melon, kiwi, mango, papaya, ananas, căpșuni, broccoli, varză de Bruxelles, ardei, suc de roșii, varză și conopidă.

Cele mai bune surse de zinc din dietele vegane sunt cerealele integrale, leguminoasele, nucile și mai ales semințele. La fel ca fierul, zincul este legat și de fitați care reduc absorbția acestuia. În acest caz, vitamina C nu ajută, dar anumite practici de preparare a alimentelor îmbunătățesc absorbția zincului. De exemplu, drojdia sau aluatul folosit pentru coacerea pâinii din cereale integrale îi vor face zincul mult mai absorbabil, ceea ce înseamnă că pâinea din cereale integrale este o sursă mai bună de zinc decât biscuiții, pâinile plate sau cerealele fierte. Înmugurirea boabelor și leguminoaselor ajută și la absorbția zincului.

Vitamina A
Alimentele vegane nu conțin vitamina A preformată, dar fructele și în special legumele oferă precursori pe care organismul îi transformă în molecule de vitamina A. Acești precursori ai vitaminei A, care includ beta-carotenul antioxidant, sunt abundenți în legumele cu frunze întunecate, în special kale și spanac. Acești precursori sunt, de asemenea, abundenți în legume portocalii adânci, cum ar fi dovleacul de iarnă (inclusiv dovleacul), cartofii dulci și morcovii.

Doar una sau două porții din aceste legume în fiecare zi ar trebui să aibă grijă de nevoile dvs. de vitamina A. O stropire ușoară de ulei peste legume sau un sos de avocado sau tahini va crește absorbția vitaminei A din aceste alimente.

Grăsimi Omega-3
Un nutrient care evită adesea veganii care altfel mănâncă sănătos este un acid gras numit acid alfa-linolenic (de obicei prescurtat ca ALA). Aceasta este o grăsime esențială omega-3 care este prezentă în doar o mână de alimente vegetale. Pentru a satisface nevoile corpului, ar trebui să includeți în dietă oricare dintre următoarele:

1 lingură de semințe de in măcinate (rețineți că trebuie măcinată; altfel nu veți absorbi ALA)
1 ½ linguriță semințe de chia
½ lingură semințe de cânepă
1 lingura de ulei de nuca sau canola
½ lingură de nuci tocate
1 ½ linguriță ulei de semințe de in
1 ½ linguriță ulei de semințe de cânepă
Deși lista alimentelor care furnizează ALA este scurtă, este suficient de ușor pentru a satisface nevoile. Este la fel de simplu ca să amesteci o mână de nuci în cerealele de dimineață sau o lingură de semințe de in măcinate în orez gătit sau quinoa la cină.

DHA și EPA
Alte două grăsimi omega-3, numite DHA și EPA, nu sunt considerate componente dietetice esențiale, deoarece corpul uman le poate sintetiza (dar numai dacă primește ALA necesară mai întâi). Din păcate, conversia acestor grăsimi este ineficientă și cercetările arată că veganii au adesea niveluri scăzute de DHA și EPA în sânge.

Nu este clar cât de important este acest lucru. Pe de o parte, cercetarea dacă aceste grăsimi îmbunătățesc sănătatea inimii și funcția cognitivă a dat rezultate contradictorii. Dar unii experți speculează că aporturile inadecvate de DHA și EPA pot anula unele dintre beneficiile dietelor vegane sănătoase pentru inimă. De asemenea, unele dovezi sugerează că EPA este util pentru persoanele predispuse la depresie. Deși majoritatea oamenilor își iau DHA și EPA din suplimente de pește gras sau ulei de pește, mai multe companii vând versiuni vegane ale acestor suplimente. Grăsimile omega-3 din aceste capsule vegane DHA / EPA provin din microalge, care este același loc în care peștii își obțin grăsimile omega-3.

Alte grăsimi de interes pentru o bună nutriție vegană
Nu ezitați să includeți și alte alimente bogate în grăsimi în dieta dvs. Recomandările actuale susțin o gamă largă de aporturi de grăsimi pentru o sănătate bună, de la 20 la 35% din caloriile zilnice. (Acest lucru se traduce prin 22 până la 39 de grame de grăsime pentru fiecare 1.000 de calorii pe care le consumați.) Ceea ce contează cel mai mult nu este cantitatea de grăsime pe care o consumați, ci mai degrabă tipul de grăsime pe care îl alegeți. Grăsimile nesaturate din alimentele vegetale sunt asociate cu niveluri mai sănătoase de colesterol și cu un risc mai mic de boli de inimă.

În plus, anumite alimente vegetale bogate în grăsimi pot oferi beneficii unice pentru sănătate, fără legătură cu conținutul lor de grăsimi. De exemplu, nucile de copac, cum ar fi migdalele, caju, nuci și nuci pecan, sunt legate de riscul redus de boli de inimă. Alimentele din soia, care sunt mai bogate în grăsimi decât alte leguminoase, sunt bogate în izoflavone – fitoestrogeni care pot reduce riscul de cancer și pot îmbunătăți sănătatea arterelor. Uleiul de măsline extravirgin este o sursă unică de anumiți compuși cu proprietăți antiinflamatorii.

Pe lângă beneficiile lor pentru sănătate, unele alimente bogate în grăsimi pot ajuta veganii să răspundă nevoilor specifice de nutrienți. Semințele sunt în special surse bune de zinc, iar avocado și anumite uleiuri vegetale sunt bogate în vitamina E.

Calciu
Unele cercetări timpurii au sugerat că veganii ar putea necesita mai puțin calciu dietetic decât omnivorii. Teoria a fost că proteinele animale determină pierderea calciului oaselor, ceea ce crește necesarul pentru persoanele care mănâncă carne, lapte și ouă. Pe măsură ce cercetarea a evoluat, a devenit clar că proteinele protejează de fapt sănătatea oaselor. Și câtă proteină mănânci nu pare să aibă un impact asupra necesităților de calciu.

Deși este important să consumați calciu adecvat, este de asemenea important să acordați atenție diferenței dintre absorbția calciului de la un aliment la altul. Spre exemplu, spanacul are un conținut ridicat de calciu, dar calciul este legat în cea mai mare parte de compuși numiți oxalați care împiedică corpul să absoarbă cea mai mare parte a acestuia. Bietul elvețian și sfecla verde conțin, de asemenea, oxalați în cantități substanțiale. În schimb, absorbția calciului din legumele din familia de varză – inclusiv kale, bok choy, napi și broccoli – este excelentă.

Calciul este, de asemenea, bine absorbit din laptele vegetal fortificat cu calciu și din tofu preparat cu sulfat de calciu. (Rețineți că, cu excepția cazului în care tofu listează sulfat de calciu pe etichetă, conținutul său de calciu este nesemnificativ.) Fasolea, tahini și migdalele conțin cantități moderate de calciu, care nu sunt absorbite în mod special.

Cum să vă satisfaceți nevoile de calciu prin alimente vegane
O regulă bună pentru a obține suficient calciu pe o dietă vegană este să consumi cel puțin trei căni pe zi cu alimente bogate în calciu bine absorbit. Acestea includ:

varză chineză gătită, napi, muștar, coliere, bok choy, kale și broccoli
tofu cu sulfat de calciu
plante lapte și sucuri îmbogățite cu calciu
Apoi, urmărește să mănânci cel puțin câteva porții de alte alimente care furnizează cantități mai moderate de calciu, cum ar fi fasolea, untul de migdale, migdalele, broccoli, varza, okra, cartofi dulci, smochine, portocale buric, tortilla de porumb și melasă cu curea neagră.

Dacă aveți peste 50 de ani, creșteți consumul de alimente bogate în calciu cu o jumătate de ceașcă suplimentară. Persoanele în vârstă sunt mai puțin eficiente în absorbția calciului, așa că veți dori să creșteți ușor aportul de calciu dietetic pe măsură ce îmbătrâniți.

Dacă nu consumați regulat alimente bogate în calciu sau sunteți îngrijorat în legătură cu satisfacerea nevoilor dvs., este înțelept să luați un mic supliment zilnic de aproximativ 300 mg.

Vitamina B12
Internetul abundă în informații înșelătoare despre vitamina B12. Mai exact, nenumărate site-uri web și postări pe forum fac afirmații nefondate că veganii nu trebuie să-și facă griji cu privire la statutul lor de B12. Însă experții în nutriție sunt de acord clar că există doar două surse fiabile de vitamina B12 pentru vegani. Acestea sunt alimente îmbogățite cu acest nutrient și suplimente.

Contrar credinței populare, legumele de mare, alimentele fermentate și legumele organice nu oferă vitamina B12. Drojdia nutrițională conține adesea B12 semnificativă, dar numai dacă este cultivată pe un mediu bogat în B12. Și în timp ce oamenii pot stoca cantități semnificative de vitamina B12 în ficat, aceasta nu este o sursă fiabilă de vitamină pentru nimeni.

B12 Supliment Recomandări
Când devii vegan sau devii aproape vegan, ar trebui să începi să iei B12. Nu există niciun motiv convingător pentru a aștepta și toate motivele pentru a începe imediat. Deficitul de vitamina B12 are ca rezultat anemie și poate duce, de asemenea, la leziuni ale nervilor – ireversibile în unele cazuri – deci este esențial să vă asigurați că obțineți suficient.

Determinarea dozelor adecvate de B12 este dificilă, deoarece absorbția variază în funcție de mărimea dozelor. Este absorbit cel mai bine în doze mici frecvente, ceea ce înseamnă că aveți nevoie de cantități din ce în ce mai mari de B12 cu cât îl consumați mai rar.

Iată trei moduri de a vă satisface nevoile de vitamina B12. Toate se referă la forma cianocobalaminei vitaminei, care este singura dovedită de încredere ca supliment.

Luați un supliment zilnic care oferă 25 până la 100 mcg de vitamină B12. Optează pentru masticabil, deoarece acest lucru poate permite o absorbție mai mare.
Luați un supliment care furnizează 1.000 mcg de vitamină B12 de două ori pe săptămână.
Consumați două porții pe zi de alimente îmbogățite cu cel puțin 2 până la 3,5 mcg de vitamina B12 fiecare. Va trebui să mâncați aceste porții la cel puțin 4 ore distanță pentru a permite o absorbție optimă.

Vitamina D
Oamenii au evoluat pentru a produce vitamina D ori de câte ori lumina soarelui puternică de vară lovește pielea goală. Dar smogul, norii și protecția solară blochează sinteza vitaminei D. Persoanele în vârstă și persoanele cu pielea mai închisă la culoare necesită mai multă expunere la soare pentru a produce vitamina D. În climatele temperate, lumina soarelui de iarnă este adesea prea slabă pentru o sinteză adecvată a vitaminei D. Expunerea feței și brațelor (fără protecție solară) la lumina soarelui de vară de la amiază timp de 10 până la 20 de minute pe zi sau 30 de minute dacă aveți peste 70 de ani, ar trebui să permită organismului să genereze suficientă vitamină D. Dacă nu primiți în mod regulat această cantitate de expunere la soare, veți avea nevoie de o sursă dietetică.

Vitamina D apare în mod natural în ouă și în unele tipuri de pești, dar cantitățile sunt prea mici pentru a satisface nevoile zilnice. Aceasta înseamnă că mulți oameni, vegani sau nu, trebuie să ia suplimente de vitamina D sau alimente fortificate pentru a evita deficiența.

Vitamina D3 este cea mai comună formă de vitamina D care se găsește în alimente și suplimente și este aproape întotdeauna derivată de la animale. Vitamina D2 provine de obicei din drojdie și până de curând era singura formă vegană a vitaminei. Dacă aveți niveluri adecvate de vitamine, suplimentele de vitamina D2 sunt suficiente pentru menținerea acestor niveluri. Există, totuși, dovezi că D3 este mai eficient pentru inversarea deficienței de vitamina D. Deci, dacă nivelurile de vitamina D sunt în prezent prea scăzute, este posibil să aveți nevoie de D3 pentru a le readuce la un nivel sănătos. Deși este puțin mai greu de găsit, suplimentele vegane D3 au devenit recent disponibile. Aportul recomandat de vitamina D este de 600 UI pe zi.

Iod
Organismul are nevoie de iod pentru o glandă tiroidă sănătoasă. Deși alimentele vegetale furnizează iod, cantitatea prezentă depinde de locul în care alimentele au fost cultivate. Mulți oameni își iau cea mai mare parte din iod din sare iodată și produse lactate. Iodul din laptele de vacă provine în principal din soluțiile de curățare aplicate echipamentelor de muls și a mamelor înainte de muls.

Deși legumele marine sunt adesea bogate în iod, nivelurile acestui nutrient variază considerabil. Unele alge marine pot conține chiar cantități excesiv de mari de iod. Prin urmare, este mai bine să folosiți legumele de mare cu moderare, mai degrabă decât să depindeți de ele pentru iod. O cantitate mică de iod suplimentar, fie din ¼ linguriță de sare iodată pe zi, fie dintr-un supliment care furnizează 75 micrograme de iod de trei sau patru ori pe săptămână, vă va ajuta să satisfaceți nevoile.

Cinci linii directoare simple pentru o bună nutriție vegană
Dacă parcurgerea tuturor acestor detalii se simte copleșitoare, nu disperați. Vă puteți îmbunătăți substanțial dieta dezvoltând câteva obiceiuri ușoare. Următoarele cinci linii directoare cristalizează majoritatea informațiilor din acest articol în pași simpli care pot asigura o dietă vegană sănătoasă și bine echilibrată.

Consumați cel puțin trei porții pe zi de fasole, tofu, tempeh, lapte de soia, carne vegetală, arahide sau unt de arahide.
Consumați o mare varietate de fructe și legume, inclusiv legume cu frunze și legume portocalii închise, plus surse bune de vitamina C, cum ar fi ardei, citrice și căpșuni.
Obțineți cea mai mare parte a grăsimii dvs. din surse sănătoase, cum ar fi nuci și unturi, avocado, semințe și cantități moderate de uleiuri. Asigurați-vă că mâncați o sursă bună de ALA esențială de grăsimi omega-3 găsite în semințe de in, semințe de cânepă, ulei de rapiță și nuci.
Mănâncă trei căni de alimente bogate în calciu în fiecare zi, inclusiv lapte de plante fortificate, sucuri întărite, tofu preparat cu sulfat de calciu și kale fierte, gulere, bok choy sau napi (dublu față de cantitatea de verdeață dacă mănânci verde crud în loc de gătit ).
Nu evitați suplimentele. Toți veganii au nevoie de vitamina B12 din suplimente sau alimente fortificate. Majoritatea au nevoie și de un supliment de vitamina D, cel puțin în lunile de iarnă. Poate doriți să luați în considerare suplimentele vegane DHA și EPA. Dacă nu utilizați în mod regulat sare iodată, este prudent să luați un supliment de iod. Vegan.com menține o pagină de suplimente care oferă informații actuale și utile pentru toți acești nutrienți.
Evitați restricțiile alimentare inutile
Plasarea unor restricții inutile asupra alegerilor alimentare poate face mai dificilă satisfacerea nevoilor de nutrienți și, de asemenea, mai dificilă respectarea dietei vegane. Versiunile mai restrictive ale dietelor vegane, cum ar fi alimentele crude sau tiparele cu conținut scăzut de grăsimi, nu au avantaje față de dietele care includ alimente gătite și alimente cu conținut ridicat de grăsimi.

Deși este inteligent să mănânci o mulțime de legume, fructe, cereale integrale, fasole, nuci și semințe, nu există niciun motiv pentru a evita carnea vegană, laptele de plante sau uleiurile. Aceste alimente nu numai că fac dietele vegane convenabile și mai gustoase, ci contribuie și la substanțe nutritive importante. Nu există dovezi că veganii care evită aceste alimente se bucură de o sănătate mai bună decât alții.

Respectarea liniilor directoare din acest articol nu numai că vă va ajuta să îndepliniți cerințele nutriționale vegane, dar vă poate oferi și un avantaj împotriva bolilor de inimă, a tensiunii arteriale crescute, a diabetului și poate chiar a anumitor tipuri de cancer. Nici o dietă nu oferă o garanție împotriva acestor boli. Dar, acordând atenție îndrumărilor de aici, puteți avea încredere că puneți bazele pentru o sănătate excelentă pe termen lung.

Sursa: Ginny Messina MPH, RD publishes TheVeganRD.com. She has co-authored a number of vegan-oriented books including

Leave a Comment

Your email address will not be published.

TOP

X